SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA

Datum svetovnega dne Downovega sindroma ni bil izbran naključno. Gre za kromosomsko motnjo, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom v vsaki telesni celici.

Zato smo se na šoli odločili, da ta dan obeležimo tudi mi, saj želimo učence spodbuditi k večjemu spoštovanju in sprejemanju otrok in ljudi z Downovim sindromom.

Tako so učenci 8. in 9. razreda  sodelovali na okrogli mizi, ki je bila posvečena Svetovnemu dnevu Downovega sindroma. V goste smo povabili Luko Kranerja, kateri se sooča s to genetsko posebnostjo. Povedal nam je, da zna brati in pisati. Je velik ljubitelj knjig, saj je prebral že vse knjige Harryja Porterja. Pohvalil se je, da obvlada računalnik in vezenje, zelo rad posluša tudi glasbo.

Tako so se učenci  seznanili, kaj sploh pomeni Downov sindrom, kako živijo in kaj si želijo ljudje z Downovim sindromom, in ne nazadnje, kaj je tisto, kar najbolj potrebujejo.

Priznal nam je, da je bil že zaljubljen. Učenci so v njem prepoznali izredno srčnega, prijaznega, čustvenega človeka, ki nima težav pri navezovanju stikov.

Pogovarjali smo se tudi o njihovem prepoznavnem znaku in kaj sploh pomenijo pisane kratke nogavice. V znak podpore so si različne nogavice nadele tudi naše učenke.

Mislim, da se je Luka v naši družbi in tudi mi v njegovi, prijetno počutil in za vse nas je bil dogodek velika in prijetna izkušnja.

IMG_20220322_084612

Slika 2 of 10

Pripravila: Alenka Borošak

Morda vam bo všeč tudi...

Prilagodi izgled strani